Savings Plan

Spareavtale for fast sparing i aksjefond

Savings Plan

Sparing er en interesse og nødvendighet dersom man ønsker å ha en stabil og god økonomi. Eller dersom man har pekt seg ut en gjenstand som koster noe som man har lyst til å kjøpe – også da er sparing som regel nødvendig. Sparing kan man gjøre både med kontanter og på bankkontoer, men hvorfor ikke ta det hele ett steg videre? Her skal vi se på hva en spareavtale for fast sparing i aksjefond innebærer.

Slik er en spareavtale i aksjefond

Å investere i aksjer kan være risikabelt samtidig som det krever mye kunnskaper og arbeid for å lykkes. Et aksjefond derimot krever ingenting annet av deg som skal spare penger, enn at du gjør et innskudd i fondet. Deretter forvaltes pengene av eksperter som vet hva de driver med. De fleste norske banker tilbyr sparing i aksjefond i tillegg til vanlige sparekontoer. Dette er mest aktuelt dersom du er mer enn 34 år gammel, ettersom de som er yngre enn dette heller vil spare på BSU‐konto. Eller dersom du har fylt opp BSU‐kontoen for i år, og ønsker å spare mer enn de 25 000 man kan sette inn der.

En spareavtale i et aksjefond lar deg legge inn et fast trekk fra lønnskontoen din, som automatisk investeres i fondet. På denne måten vokser sparingen seg enda større, ettersom du vil få avkastning på det du allerede har spart, samtidig som du øker investeringen hver måned. Det behøver ikke å være store summene heller, og et fast trekk på noen hundrelapper i måneden er å anbefale som en start.

Verdt å vite om spareavtaler

Bankene tilbyr ulike spareavtaler til deg som vil ha fast sparing i aksjefond. Uansett så er felles for alle avtalene at du bør tenke langsiktig, og spesielt hvis du skal investere 100 prosent av innskuddet i aksjefond. Da regner bankene med at du må ha minst 5‐6 år med sparing før du i det hele tatt begynner å snuse på å gjøre et uttak. Utover dette så tilbyr de også «halvveis» sparing i aksjefond, der den resterende halvdelen går rett inn på sparekonto. Hva man velger her avhenger av ønsket avkastning, risiko og ikke minst tålmodighet.

https://youtu.be/U8363dfQkFU

Eksempel på norsk aksjefond

Et eksempel på et aksjefond du kan investere i dersom du er DNB‐kunde, er DNB Aktiv 100. Fondet er utmerket for deg som ønsker å investere, men som selv ikke ønsker å være aktiv investor. Det betyr at alt du behøver å gjøre er å følge med på grafene som viser avkastning til enhver tid. Det er helt klart spennende å følge med på, men for mange kan det være stressende å vite at man selv ikke kan gjøre noe når man ser at kurvene peker nedover. Derfor trekker mange seg ut på ugunstige tidspunkter, selv om det hele kanskje kan snus innen et par år. Det som er viktig å tenke på når man investerer i aksjefond er at det er langsiktig sparing – og derfor gjelder det å ha is imagen.

http://www.altomfond.no/Fondshandboken/Hvordan_spare_smart+/Spar_regelmessig_i_aksjefond/
https://www.nordnet.no/kundeservice/start/spareavtale/spareavtale‐i‐fond.html

Leave a Reply